Lengyelország az egészségturizmus fellegvára

A közép-európai térségben Lengyelország könyvelheti el a legtöbb egészségturizmusból származó bevételt köszönhetően a lengyel kormány támogatásának és a Lengyel Egészségturizmust Támogató Konzorcium turistabarát intézkedéseinek.

Forrás:Forbes

2012-ben 1,6 millió amerikai utazott külföldre egészségügyi ellátás céljából a Deloitte beszámolója szerint.  Egy korábbi 2009-es Grail Research LLC beszámoló pedig arról számolt be, hogy 35 milliárd dollárt költöttek az amerikaiak külföldi útjaik során egészségügyi procedúrákra (elsősorban Ázsiában és Latin-Amerikában).

Forbes legújabb írása szerint az utóbbi években Közép-Európa újnak számító uniós tagállamait is felfedezték maguknak az amerikai és kanadai egészségturisták. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Lettország számítanak az elsőszámú úticéloknak. Ezek az országok híresek spa- és wellness szolgáltatásaikról, amely különösen vonzó a térségbe látogatók számára – kiemelve hazánk több, mint 1500 természetes termálforrását.A wellness programok mellett szív- és érrendszeri, fogászati, valamint ortopédiai jellegű műtétek kapcsán is gyakran érkeznek vendégek Közép-Európába.  Julie Conner a Global Medical Facilitator vállalat elnöke és társalapítója elmondta, hogy rengeteg amerikai számára nyújtanak segítséget külföldi egészségügyi úticélok ajánlásával. Az eddigi slágernek számító Mexikó és Costa Rica után felkeltette a figyelmüket Lengyelország is. Ár-érték arányban ugyanis Közép-Európa veri Latin-Amerika és Ázsia országait.

A térség legnagyobb és legtöbb EU-forrást igénybe vévő országa Lengyelország, ahol 2011-ben megközelítőleg 28,6 millió dollárt költöttek az egészségturisták. Egy 2010-es kutatás arról számolt be, hogy 2013-ra 600.000 egészségturistát várnak Lengyelországba (A számadat megerősítése az elkövetkezendő hetekben várható).

Conner hozzátette, hogy az amerikai állampolgárok többsége nem engedhet meg magának minden orvosi ellátására kiterjedő egészségügyi biztosítást, amelynek következtében kénytelenek külföldi alternatívák után nézni.  Egyre több amerikai vállalat támogatja alkalmazottjai külföldön történő orvosi ellátását. Kanadában az akár egy-két éves várólisták okoznak általános problémát a lakosság körében.

Összehasonlításképpen egy általános fogászati implantátum 4000 dollárba kerül az Egyesült Államokban, míg Lengyelországban, Csehországban vagy hazánkban 780 dollárból megússzák a páciensek. Az 50.000 dolláros amerikai csípőprotézisnál is sokkal vonzóbb a 11.500 dolláros lengyel változat.

Lengyelország időben kapcsolt és létrehozta a privát és állami szervezeteket magában foglaló Lengyel Egészségturizmust Támogató Konzorciumot, amely online kalkulátorral segíti az egészségügyi ellátást igénylő külföldi turistákat. A lengyel kormány további promóciós és logisztikai segtséget nyújt az egészségturisztikai szervezet számára, amelyhez EU-források is rendelkezésükre állnak. A programjukkal elsősorban Skandinávia, az Egyesült Királyság, az USA-t, Németország, és Oroszország lakóit célozzák meg.

Forrás: http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/lengyelorszag_az_egeszsegturizmus_fellegvara

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyomja meg az ESC bilentyűt a bezáráshoz