Megszűnik a hagyományos tüdőszűrés

Modern alternatívája, az alacsony sugárdózisú mellkasi CT-vizsgálat, amely részletes képet ad a tüdő állapotáról.

Szervezetünk harmonikus működését természetesnek vesszük, azonban elég egyetlen apró tünet vagy működési zavar és máris kibillenhetünk az egyensúlyunkból.  Nagyszüleinktől sokszor hallhattuk, hogy „jobb félni, mint megijedni!”, azonban nem hogy az ijedtség, de a félelem is elkerülhető a megelőzés révén. A TBC világnapja közeledtével a prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet az Euromedic Diagnosztika, annak érdekében, hogy minél többen fellélegezhessenek, nem csupán a tavasz közeledtével, hanem a szó szorosabb értelmében is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 24-ét jelölte ki a tuberkolózis (TBC) világnapjává, azzal a céllal, hogy a népbetegség terjedését megállítsa. A több mint egy évtizedes munkának és a rendszeres tüdőszűréseknek köszönhetően mára jelentős mértékben visszaszorult a megbetegedések száma, méghozzá olyannyira, hogy mára már nem kötelező a procedúra, csak abban az esetben, ha a hatóságok rendelik el azt egy hirtelen megugró diagnosztizálási számot követően. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkárságának tervei szerint rövidesen megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés, csak a rizikócsoportokban (hajléktalanok, HIV-betegek, stb.) marad meg. Nemzetközi adatok is alátámasztják a döntés helyességét, hiszen bár a TBC továbbterjedésének sikerrel szabott gátat a vizsgálat, az egyre növekvő daganatos megbetegedések korai felismerésében azonban nem elég hatékony.

Éppen ezért javasolják a szakemberek a CT-alapú vizsgálatokat, hiszen a célzott, mellkasi vizsgálat hatékony és biztonságos alternatívát nyújt, mivel az eljárás révén a legelrejtettebb részekről is rendkívül pontos és átfogó kép nyerhető.

Napjainkban egyre növekszik azok száma, akik odafigyelnek a szervezetük jelzéseire és próbálnak egészségtudatosan élni, amibe a mozgás és étkezés mellett beletartozik a test állapotának rendszeres felmérése is.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt a tényt, hogy egy kis odafigyeléssel rengeteg bajtól óvhatjuk meg magunkat, hiszen a legapróbb elváltozás minél korábban történő felfedezésével életkilátásaink jelentősen nőhetnek, nem beszélve a diagnózist követő pszichikai egyensúlyról, ami szintén fontos tényező az egészségünk megőrzésében. A szűrések fajtája kor, nem és egyéb tényezők függvényében (családi anamnézis, rizikócsoport) egyénenként eltérhet. Abban az esetben viszont, ha mindent megteszünk egészségünk védelmében, nyugodt szívvel, fellélegezve élhetjük a mindennapjainkat, még akkor is, ha szűrési eredményeink esetleg eltérést mutatnak, hiszen, ahogy a mondás is tartja

„jobb az ismerttel megmérkőzni, mint az ismeretlennel”![1] – mondta el Dr. Tóth Judit, radiológus szakorvos, az Euromedic Diagnosztikai Központ – Debrecen orvosigazgatója.

„A megelőzés mellett a másik legfontosabb érv a szűrővizsgálatokat illetően az a tény, hogy nem fáj” – fűzi hozzá Jakupcsek Gabriella, aki immáron harmadik éve áll az intézmény szűrővizsgálatokat népszerűsítő kampánya élére azzal a céllal, hogy személyes példáján keresztül minél több embert tudjon megszólítani.

„Felgyorsult életmódunk jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszerünk legyengüljön, ily módon utat engedve kisebb-nagyobb megbetegedéseknek. Ráadásul a stresszes életmóddal együtt járó rossz szokások, mint például a dohányzás, valamint a környezeti ártalmak (a levegő minősége, szállópor-koncentrátum), mind-mind befolyásolják a védekező rendszerünk helyes működését. Ezért az a legkevesebb, amit megtehetünk önmagunkért, hogy odafigyelünk a legnagyobb kincsünkre, az egészségünkre!” – hangsúlyozta Jakupcsek Gabriella.

Amit a mellkasi CT-vizsgálatról tudni kell

CT-vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami bár csökkentett dózisban, de sugárterhelést jelent a beteg számára. A vizsgálat időtartama 5-20 perc, a vizsgált terület nagysága és a tünet függvényében. Az eljárás már néhány milliméteres góc kimutatására is képes. Ez a módszer természetesen nemcsak a daganatos betegségek felfedezésében nyújthat segítséget, hanem a tüdőállományt érintő gyulladásos betegségek diagnosztizálásában is.

A páciens egészsége szempontjából CT-vizsgálat elvégzése akkor javallott, ha a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb számára, mint a sugárterhelés kockázata, hiszen ritkán ugyan, de a vizsgálat során adott kontrasztanyag allergiás reakciót válthat ki. Kérjük, hogy minden esetben konzultáljon kezelőorvosával!

További információért kérjük, látogasson el a www.euromedic.hu weboldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyomja meg az ESC bilentyűt a bezáráshoz