Magasabb színvonal páciensélmény-tervezéssel

Magasabb színvonal páciensélmény-tervezéssel

Az egészségügyi szolgáltatások területén is egyre inkább jellemző, hogy a páciensek a kiemelkedő színvonalú szolgáltatások mellett keresik, továbbá el is várják, hogy a teljes szolgáltatási út egyben élmény is legyen. Ez nem egyszerű feladat! Ráadásul az egészségügyi szektor különleges jellege miatt a páciensélmény-tervezés jóval összetettebb, mint más területeken az ügyfélélmény-tervezés.

Azonban mégsem lehetetlen, ahogy az kiderült a Positive Health & Care egészségügyi szolgáltatóknak szervezett, páciensélmény-tervezés szakmai workshopján. A workshop idén, január 25-én immár második alkalommal került megszervezésre.

Az élmény, ami megkülönböztet

Első pillantásra kihívást jelenthet élményként definiálni az egészségügyi szolgáltatásokat. Ilyenkor első gondolatunk talán az, hogy minden egészségügyi beavatkozással együtt jár a félelem is. Fontos azonban felismerni, hogy az egyre bővülő egészségügyi szolgáltatói szektorban már nem „csak” betegekről beszélünk, akik valamilyen kóros állapoton akarnak javítani, hanem páciensekről is! Többek között ezért is van szükség páciensélmény-tervezésre.

Ők tudatosan tesznek az egészségük megőrzéséért. A beavatkozásokat nem a betegségtől való félelem, hanem az életminőség megőrzéséért, javításáért való vágy hajtja. Ennek megfelelően érdemes újragondolni, hogy mikor beszélünk „pusztán” a betegút tervezésről és mikor a betegút tervezését is magába foglaló páciensélmény-tervezésről. 

Magasabb színvonal páciensélmény-tervezéssel

Az egészségügyi marketing talán legfontosabb feladata a digitális korban ennek felismerése, valamint a hatékony megoldások kidolgozása az egészségügyi szolgáltatók számára. A Positive Health & Care az adat-informált digitális marketing eszközeit használva jelentős sikereket ért el a páciensélmény-tervezés területén. Tette ezt mind hazai, mind nemzetközi egészségügyi szolgáltatók esetében. Az általuk kidolgozott és több esetben is bizonyított módszertan hatékonyan alkalmazható, továbbá rugalmasan igazítható bármilyen egészségügyi szolgáltató szempontjából. A workshopon ebbe az új gondolkodásba adtak betekintést.

Szemléletváltás szükséges

„A szolgáltatók jelentős része nem fordít figyelmet a páciensélmény-tervezésre, mert más a szemlélet, más a hozzáállás. Sokan még mindig nem tudják pontosan, kiknek akarnak egészségügyi szolgáltatást eladni, az adatok helyett a megérzéseikre támaszkodnak. Így viszont a betegút-tervezés sem lehet jó, nemhogy a páciensélmény-tervezés” – osztja meg tapasztalatait Horváth Krisztina. 

A szakember szerint az ügyfélélmény hiánya alapvetően a rendszerszemlélet hiánya. A szolgáltatók nem látják a páciens teljes útját, amely a páciensélmény-tervezés alapja lenne. Amikor pedig azt érzik, hogy valamit változtatni kell, nem integrálják a digitális csatornákat információszerzésre. Egyik ügyfelüknél csomagok kialakításával, a betegút módosításával, illetve lerövidítésével a lemorzsolódási rátát 22%-ról 9%-ra csökkentették.

A páciensélmény-tervezés része a betegélmény javítása, amelyhez akár egy egyszerű excel táblázatot is segítségül lehet hívni. Az a lényeg, hogy strukturáltan és következetesen vezessük az adatokat. Ez nem eszköz, hanem vállalati kultúra kérdése: a döntéseket nem ötletekre, hanem adatokra kell alapozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyomja meg az ESC bilentyűt a bezáráshoz

Facebook business guide 2023

Képben vagy a 2023-as Facebook business trendekkel?

Légy részese a változásoknak és az új hullámoknak, keress kapcsolódási pontokat a közönségeddel. Csak ennyi az egész? Dehogyis!

A business guide segít abban, hogy maximálisan kihasználd üzleti Facebook profilodat!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Név*

Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a Google adatvédelmi irányelvei és szolgáltatási feltételei érvényesek.

Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.