Vöröskeresztről amit tudni illik

Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) világszerte segíti és oltalmazza a fegyveres konfliktusok áldozatait. Elősegíti a nemzetközi humanitárius jog terjesztését, mely meghatározza a résztvevő felek magatartási szabályait fegyveres konfliktusok idején.

Magyar Vöröskereszt egyike a világ 181 Nemzeti Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságának, mely humanitárius területen támogatja a hatóságok munkáját. Fő tevékenységei: véradás-szervezés, elsősegélynyújtás oktatás, segítségnyújtás oktatás, segítségnyújtás katasztrófa esetén és szociális intézmények működtetése.

Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok Nemzetközi Szövetsége koordinálja a természeti katasztrófák áldozatainak megsegítését célzó nemzetközi erőfeszítéseket, valamint támogatja a Nemzeti Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok humanitárius tevékenységeit.

Május 8-án ünnepeljük a Vöröskereszt és Vörösfélhold Világnapját

A vöröskereszt és vörösfélhold embléma fegyveres konfliktusok esetén védelmezi a civil lakosságot, valamint a sebesült, sérült vagy fogságban esett katonákat.

Békeidőben a vöröskereszt és vörösfélhold embléma azt jelzi, hogy egy jármű vagy épület a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom szervezeteihez tartozik.

Az embléma használata egyéb orvosi vagy szociális szolgáltatás jelzésére megtévesztő és nem jogszerű.

Jogszabály:

A hadrakelt fegyveres erők sebesültjei és betegei helyzetének javítására vonatkozóan Genfben, 1949. augusztus 12-én kelt egyezmény (I. Genfi Egyezmény, Magyarországon kihirdetve az 1954. évi 32. törvényerejű rendelet) 44. cikke, a Magyar Vöröskeresztről szóló 1993. évi XV. törvény 5.§ valamint az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999 (XII. 28.) Kormányrendelet 14.§ (2) bekezdése rendkívül szűk körben határozza meg a fehér alapon vöröskereszt, mint embléma használatára jogosultakat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyomja meg az ESC bilentyűt a bezáráshoz