Vélemények

Legfrissebb hírek

További híreink

A nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik.Teszteld magad, hogy hordozod-e a HPV-vírust!

Napsütés, bulik, dögös pasik – de nem árt akkor is óvatosnak lenned, amikor önfeledten beleveted magad a nyári kalandokba. Számos betegség szexuális úton terjed, több akár halálos kórrá is alakulhat. A HPV-t, vagyis humán papillomavírust is így kaphatod el, a nők 80 %-a élete során legalább egyszer megfertőződik a vírussal. Jóllehet többségüknél a szervezet immunrendszere sikeresen végez a kórokozóval, néhány százalékuknál azonban ez nem sikerül, ők akár évekig tünetmentesen hordozhatják azt. Nem árt tudnod, hogy a HPV majdnem 100%-ban felelős a méhnyakrák, 85%-ban a végbélnyílás körüli rák, 15%-ban pedig a fej-nyaki daganatok (pl.: garatrák) kialakulásáért. Fontos kiemelni azt is, hogy magasabb a fertőzés kockázata fiatal korban és gyakori partnerváltás esetén!

Miközben egyre szélesebb körben beszélnek a méhnyakrákról, még ma is a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében a mellrák után.  Mára ráadásul az is kiderült, nem elég csupán a nőgyógyászati rákszűrésen átesni, ezzel a módszerrel ugyanis nem derül ki, hordozza-e az érintett nő a méhnyakrák kialakulásáért felelős, úgynevezett magas kockázatú HPV típusokat, amelyek sokáig tünetmentesen fertőzhetnek. A nyári fesztiválok, bulik idején sokkal lazábban kezeljük az ismerkedés határait, de egy rövid ideig tartó fellángolás miatt súlyos árat is fizethetünk. A HPV-ről valószínűleg nem lehet eleget beszélni, hiszen még ma is kevesen tudják, hogy a HPV fertőzés hosszú évek alatt rosszindulatú betegséget okozhat.
„A nők többsége csak 30 felett gondolkodik el azon, hogy rendszeresen eljárjon nőgyógyászhoz rákszűrésre. Évente 1500 nő kap lesújtó leletet. Ugyan jól ismert, hogy a méhnyakrák igen magas halálozási aránnyal járó betegség, sokan mégis tartanak az orvosi vizsgálattól, kényelmetlenül és kiszolgáltatottnak érzik magukat a rendelőben. Ma már azonban több megoldás is létezik arra, hogy kiderüljön, valaki fertőzött-e a vírussal. A klasszikus, nőgyógyászati rákszűrésen is kérhető HPV-vizsgálat mellett ma már elérhető az otthoni, úgynevezett önmintavételes HPV-teszt is. Így egyszerűen kideríthető, hordozza-e az érintett lány, nő a HPV-vírust. Az otthon levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik.” – fogalmazott Dr. Benczik Márta, szakértő.A szakemberek azt javasolják, ha biztosra szeretnél menni a HPV-vírus elleni harcban, rendszeresen járj nőgyógyászati rákszűrésre, adasd be a HPV-oltást és végeztess HPV-tesztet.Az otthoni mintavételnek köszönhetően kimutatható, valaki hordozza-e a vírust, veszélyeztetve önmaga és más egészségét. A HPV ugyanis a férfiakat is érintheti.
Az otthoni HPV-teszt elvégzése egyébként rendkívül egyszerű, és nem kell hozzá orvosi egyetemet végezni. Webáruházban rendelheted meg a mintavételi csomagot, tehát még a gyógyszertárban sem kell kellemetlenül érezned magad, majd a tampon felhelyezésénél is egyszerűbb módon vehetsz mintát. A végeredményt postán kapod meg. Ha az eredmény magas kockázatú HPV-fertőzést mutat ki, mindenképp fel kell keresni egy nőgyógyász szakembert.

Az Egyesült Államokban, vagy egyes nyugat-európai országokban már együtt alkalmazzák a három módszert, mert csak a rendszeresen elvégzett nőgyógyászati rákszűrés, a HPV-oltás és a HPV-teszt nyújt teljes biztonságot egy nőnek a méhnyakrák megelőzésében.

További tudnivalók: http://hpvteszt.hu/