Vélemények

Legfrissebb hírek

További híreink

„Tízezer lépés” – sikert szült az összefogás a Csongrád megyei népegészségügyi projektben

Zárórendezvényéhez érkezett az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú projekt. A nagyszabású eseményt 2015. november 20-án tartották a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar újszegedi Biológus Épületében.

Az ünnepségen B. Nagy László országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos bemutatta, az egész megyét átfogó, november 30-án záruló egészségfejlesztési projekt hogyan illeszkedett az eddigi kormányzati lépéssorozathoz (például: dohányzás visszaszorítása, egészséges közétkeztetés biztosítása, egészségesebb életmód népszerűsítése). Emellett arról szólt, milyen pályázati források állhatnak rendelkezésre a 2014-2020-as EU-s ciklusban annak érdekében, hogy a komplex program eredményeit tovább lehessen vinni.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a legfontosabb vívmányokat méltatva úgy fogalmazott: nem egy, hanem tízezer lépésnek tűnik, amit a konzorciumi partnerek ebben a néhány hónapban megtettek. Kiemelte: fontos egészségügyi szolgáltatásokat juttattak el nehezen elérhető területekre, kis falvakba, a tanyavilágba, ezzel biztosítva az esélyegyenlőséget. Mint mondta, különösen büszke rá, hogy az elvégzett munka későbbi programokhoz is kiváló alapot jelent.

Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője, megyei tiszti főorvos felvázolta, milyen szerepük lehet majd azoknak az elemzéseknek, melyeket a projekt során összegyűjtött adatokból, információkból nyernek az egészségügyi szakemberek. Elengedhetetlennek nevezte, hogy a jövőben is megmaradjanak a most kialakult szakmai együttműködések a lakosság érdekében, azért, hogy lépésről lépésre javuljanak a megyei egészségügyi mutatók. Rámutatott, az egészséges életmóddal és a higiéniával kapcsolatos tájékoztatásokat, felvilágosításokat folytatni kell, különösen a hátrányos helyzetű térségekben élőkre koncentrálva.

Gyarmati Zoltán, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője, a projekt menedzsere hangsúlyozta, a legtöbb projektelem mind a hét megyei járást érintette. A széles programkínálatról folyamatosan tájékoztatták a lakosságot a közösségi oldalak, a televízió, a rádió, online és a nyomtatott sajtó, a szórólapok és a plakátok adta lehetőségeket egyaránt kihasználva.

Tájékoztató beszédet mondott továbbá Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészséges Vásárhely Program programigazgatója, a projekt szakmai vezetője is. Mint fogalmazott, 44 különböző témát fogtak össze a projektben, és jelentős elemzések születtek, amelyek megelőlegezik a későbbi egészségfejlesztési programok sikerességét. A szűrővizsgálatokon kiszűrt esetek miatt pedig máris konkrét eredményekről beszélhetünk.

A rendezvény további részében a konzorciumi partnerek szakmai beszámolói hangoztak el. Az érdeklődők betekintést kaphattak a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított legfontosabb, legizgalmasabb, legérdekesebb  programelemekbe – a mobil egészségügyi szűrésektől, a települési közösségi összetartást erősítő és az életmód-tanácsadási programoktól kezdve az egyéni egészségterv-készítéseken, az álláskeresők és közmunkaprogramban részt vevők állapotfelmérésén, a tematikus zöldségnapokon, a tinilány-tanácsadásokon, a tanyákon élőket érintő szűréseken, felméréseken, a vízisport- és lovas fejlesztésen át egészen a környezet-egészségügyi és a lelki egészséget érintő felmérésekig, a melanoma- és szájüregi szűrésekig. A résztvevők a legújabb eredmények megismerése mellett tájékoztatást kaphattak arról is, hogy az együttműködő szakmai szervezetek hogyan vélekednek a megkezdett közös munka folytatásának lehetőségeiről, esélyeiről, a komplex Csongrád megyei népegészségügyi program kidolgozásának feltételeiről.

Az „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” című, a Csongrád megyei lakosság komplex egészségfejlesztését, egészségtudatosságra nevelését, az esélyegyenlőség megvalósulását célzó projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

    Első Egészségügyi Marketing