Közel 2,5 milliárd forint uniós támogatásból épülhet Szentesen az új kórházi tömb!

Újabb fejezetéhez érkezett a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház fejlesztése. Új Operatív és Intenzív Terápiás Tömb építésének támogatásáról írt alá szerződést a kórház vezetősége és az uniós pályázat kezelője a mai napon. A „Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház struktúraváltása a hatékony járó-fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” c. – TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0002. pályázat keretében közel 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a megye második legnagyobb egészségügyi intézménye.

A már régóta várt kórházfejlesztési támogatás szerződését írta alá december 4-én Dr. Kalmár Mihály, a Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója és Bene Dániel, az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A szentesi kórház 2.474.498.240 Ft támogatást nyert, amelyből új háromszintes kórházi tömb épül, ahol helyet kap a központi műtő, a központi intenzív osztály, a traumatológia és sebészeti osztály, egy szeptikus műtőblokk, valamint a fül-orr-gége és urológiai osztály.

Az eseményen Farkas Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a fejlesztésnek köszönhetően hosszú évekre meghatározó egészségügyi intézménye lesz a térségnek a szentesi kórház. Dr. Mészáros János, a GYEMSZI Dél-alföldi területi igazgatóságának vezetője a kórház jövőképét úgy határozta meg, hogy a XXI. század követelményeinek megfelelő kórház van születőben, ami egy hosszú távú stabil fejlődés első lépését jelenti.

Bene Dániel a Közreműködő Szervezet vezetője elmondta, hogy Magyarország kapta a legnagyobb uniós támogatást egészségügyi fejlesztésekre – országosan több mint 30 pályázat nyert összesen 60 milliárd forint értékben. Dr. Kalmár Mihály a kórház főigazgatója örömmel számolt be arról, hogy az aláírást követően elindítják a közbeszerzési eljárásokat, hogy jövő nyáron elkezdhessék az építkezést. A szentesiek és a térség lakói 2015 nyarától számíthatnak a korszerű járó- és fekvőbeteg ellátásra az új épületben.

Jelenből a jövőbe

A kórház évente átlagosan 17 ezer fekvőbeteget és emellett 300-350 ezer járóbeteget lát el egy korszerűtlen struktúra mellett. A pavilonszerű felépítés miatt a működés nehézségekbe ütközik, és számos esetben nehéz megfelelni a modern egészségügyi elvárásoknak. Egy önmagáért beszélő számadat: az intézmény területén jelenleg összesen negyvenhét épület található szétszórva, melyből a legrégebbi 1880-as építésű!

Az egyes műtéti szakmák elszórtan helyezkednek el. Nagy problémát jelent, hogy némely osztályokról csak hosszú, épületen kívüli mozgatással szállíthatók a betegek a központi diagnosztikai tömbbe, és az akadálymentesítés nem, vagy csak részben megoldott. A sebészeti, urológiai és fül-orr-gégészeti osztályok épületéből a betegek csak a parkot kettészelő Kurca folyón keresztül szállíthatók. Mindez számottevő plusz humánerőforrás-ráfordítást jelent a mindennapok során, nehezítve a korszerű működést.

Az új háromszintes, 5.116 m2 alapterületű épület, amely a Központi Diagnosztikai Tömbhöz és a Sürgősségi Betegellátó Osztályhoz közvetlenül fog kapcsolódni, ezeket a problémákat is megoldja. Itt kap majd helyet az Intenzív Terápiás Osztály (ITO), a központi műtő és a modern kórtermek.

Látványterv az új épületről

Központi ITO-műtőtömb

A tervezett Intenzív Terápiás Osztályra a betegek, a személyzet, a látogatók és az ellátás anyagai, eszközei egyaránt csak zsilipelten léphetnek majd be. Az osztályon 6 ágyas, nővérállomással ellátott intenzívszobák mellett 2 db zsilipelt 1 ágyas elkülönítő intenzív szoba is készül, megfelelő számú orvosi, ügyeleti szobával. A földszinten kapnak helyet részben a szociális helyiségek, valamint itt kerül kialakításra az orvosi munkához elengedhetetlen konzultációs helyiség is.

Az első emeletet a 3 db aszeptikus műtő és kiszolgáló helyiségei foglalják el, de a személyzeti pihenő is itt lesz kialakítva. A második emelet vegyes funkciójú szint. Ide egy szeptikus műtő kerül, míg a többi részét az épületgépészet és a személyzeti öltözők foglalják el.

MÁTRIX – Hoteltömb

A fő közlekedő térhez csatlakozik a háromszintes L-alakú 99 ágyas hotelszárny. A földszint és az első emelet a sebészeti-traumatológiai osztályoké lesz 65 ággyal, míg a második emeletet a fül-orr-gége foglalja el 10+4 ággyal, valamint az urológia 20 ággyal, mátrix osztályos elrendezéssel. A mátrix szerkezet az utóbbi 20 évben kezdett elterjedni az osztály-struktúra felváltásaként. Ebben az esetben a kórház nem szakterületenként, hanem funkciónként tagolódik.

A fekvőbetegek részére 1, 2 és 3 ágyas loggiás szobák kerülnek kialakításra. A betegszobák mindegyike magas komfortfokozattal épül, saját fürdőszobával és WC-vel. Szekrény, hűtőszekrény, telefon és TV is kerül a szobákba, és az étkezőasztalok mellett „VIP”- ellátásként munkapultok is kialakíthatók.

A környezet is megújul, hiszen új útszakaszok, parkolók és kerékpártárolók is épülnek, de parkosítás, növénytelepítés is szerepel a terveken.

Hatékonyabb régiós betegellátás

A felépülő új tömb eszköztechnológiája gazdaságos és korszerű működést tesz majd lehetővé. A kezelések jóval biztonságosabbá válnak, az egyes épülettömbök közötti szállítás megszüntetésével pedig jelentősen növekedhetnek az intenzív terápiára szoruló betegek gyógyulási esélyei. Új terápiás lehetőségek nyílnak meg a kórház ellátási területén lévő, kistelepülések lakói számára. Mindezzel a szentesi kórház a jelenlegi viszonyoknál jóval hatékonyabban szolgálhatja a régió egészségügyi ellátását mind a betegségek megelőzése, mind azok gyógyítása terén.

Főbb műszaki paraméterek

5.116 m2

három szint

  • Földszint: ITO, Traumatológia Osztály
  • 1. emelet: Műtőblokk (3 műtő), Sebészeti Osztály
  • 2. emelet: Szeptikus műtőblokk (1 műtő), Fül-Orr-Gége és Urológiai Osztály

Támogatás összege:

2.474.498.240 Ft

Támogatás mértéke:

100 %

Új műszerek beszerzésére fordítható összeg:

397.131.575 Ft

Informatikára fordítható összeg:

20.100.000 Ft

A projekt célja:

A cél a maradandó egészségkárosodások és a megelőzhető halálesetek számának csökkentése, az egészséges életévek növelése, az egészséggel összefüggő életminőség javulása, a munkaképesség mielőbbi visszanyerése és az egészségi okból munkaképtelenek számának csökkentése. A projekt által javul az ellátás minősége, a felszereltség és az intézmény költséghatékonysága. A projekt megvalósításával csökken a végleges ellátó helyre kerülés ideje és az odavezető út állomásainak száma. A projekt eredményeként javul a hozzáférhetőség esélyegyenlősége, a lakosság biztonságérzete és életminősége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyomja meg az ESC bilentyűt a bezáráshoz